T-shirts en shirts laten bedrukken

man and woman standing beside gray rails on bridge during daytime

Een t-shirt bedrukken is helemaal in. Vooral bij merken, want dit zorgt voor branding en merchandising. Een bedrukt t-shirt kan op verschillende gebieden als promotie dienen zoals: festival, bedrijfskleding, artiest, studenten- of studievereniging en protesten. Met de juiste opdruk wordt een t-shirt helemaal zoals jij het wil.

Kosten

De kosten van een shirts laten bedrukken verschilt per leverancier. Daarbij wordt meegenomen om wat voor t-shirt het gaat, de oplage en wat de opdruk wordt. Hoe meer je afneemt, des te goedkoper het in de meeste gevallen is. Ook ligt het eraan of de opdruk zwart-wit, gekleurde of een combinatie is. Wat belangrijk is, is van welk materiaal het t-shirt is. Over het algemeen blijven opdrukken beter zitten op kantoenen (t-)shirts.

 

Druktechnieken

Er zijn diverse technieken om t-shirts te bedrukken. We behandelen hieronder 4 bekende technieken: flex, full-colour, zeefdruk en sublimatie (bron: Tshirtdeal) :

 

Flex

Flex bedrukking is de meest voorkomende bedrukking bij Tshirtdeal. Flex is een techniek waarbij folie wordt uitgesneden met een machine (plotter) en vervolgens met behulp van een hitte pers op het textiel wordt gedrukt. Een flex bedrukking gaat heel lang mee en behoudt zijn kwaliteit, ook na het bedrukken.

 

Fullcolour

Digitaal drukken wordt meestal gebruikt bij het drukken van foto’s of met ontwerpen met schaduwen. De print wordt gedrukt, uitgesneden en vervolgens met de hitte pers op het textiel gedrukt.

 

Zeefdruk

Bij zeefdruk wordt er een gaas van zijde, polyester of staal over een raam gesponnen. Op dat gaas wordt handmatig inkt aangebracht en vervolgens door middel van een rakel op het sjabloon verdeelt. Hierdoor wordt de vorm van het sjabloon op het textiel wordt afgedrukt. Omdat er bij zeefdruk lagen over elkaar heen worden gedrukt is zeefdruk toegestaan tot maximaal 6 kleuren.

 

Sublimatie

Sublimatie is een techniek waarbij de inkt in de stof wordt gedrukt. Voor het sublimeren is alleen wit of licht textiel, gemaakt van polyester, geschikt. Het ontwerp wordt gedrukt op speciaal transfer papier en daarna door middel van de hitte pers gedrukt. Door de hitte zetten de polyester vezels zich uit waardoor de inkt wordt opgenomen door de stof. Bij het afkoelen sluiten de vezels zich en daarbij is het ontwerp definitief in de stof opgenomen.