/Heren, vergeet jullie overhemden niet te strijken
strijken

Heren, vergeet jullie overhemden niet te strijken

Het overhemd: een geliefd en gevreesd modeartikel dat al sinds het Adellijke tijdperk door mannen wordt gedragen. Oorspronkelijk was de boezeroen bedoeld om als arbeider makkelijk in te kunnen werken, maar tegenwoordig is het een heuse must in vele situaties. Zo heeft een groot aantal scholen en bedrijven het overhemd reeds ingevoerd als kledingcode, waardoor het voor de leraren verplicht is deze te dragen. De grootste gebruiker is zonder twijfel de zakenman, die het luchtige stuk stof vrijwel dagelijks aan heeft. Nog meer dan de stropdas is dit kledingstuk een toonbeeld van de huidige zakenwereld.

Garderobe-goeroe

Het straalt dan ook een zekere vorm van professionaliteit uit, wijsheid zelfs. Een man in overhemd lijkt onverwoestbaar, onweerstaanbaar. Toch kan er nog een heleboel misgaan. Denk aan zweetplekken, slecht opgerolde mouwen, of de bekende kreukel in de blouse. Een veelgemaakte stijlfout. De moderne man doet aanzienlijk meer in het huishouden, kan koken, schoonmaken en wassen. Strijken lijkt echter nog een struikelblok te zijn. Niet gek, want de ijzeren warmtebron wordt tegenwoordig een stuk minder gebruikt. Maar mannen; een rimpelig, verfrommeld overhemd kan echt niet meer. Het ziet er kortgezegd onverzorgd uit, het is zeker niet professioneel en het doet het overhemd geen eer aan.

Een kind kan de was doen

Strijken is geen wetenschap, maar een overhemd of blouse strijken brengt wel enige techniek met zich mee. Begin met een goede strijkplank en voorkom gevaarlijke situaties. Strijk niet te heet, keer het kledingstuk binnenstebuiten en vergeet de boord en de mouwen niet. Vooraf moet het katoen of linnen goed gedroogd zijn, hang deze daarom – indien mogelijk – buiten in de wind. Laat het ijzer trouwens zeker niet te lang op de stof liggen! Eigenlijk is strijken kinderwerk, maar er is zeker nog een alternatief. Tegenwoordig zijn er namelijk ook bedrijven die een zogenaamde strijkservice aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Strijkbedrijf voor een dergelijke service in Utrecht en omstreken.

Strijken en strikken

Het perfecte overhemd is dus gladgestreken, zonder plooien en kreukels. Let verder ook eens op de goede maat, de mouwlengte en een juiste kleurcombinatie. Ook van stropdassen kan men een studie maken. Vergeet de witte sokken, de ongepoetste schoenen maar vooral het kreukelige overhemd. Deze vormt namelijk de basis voor een goede outfit. Een goede zakelijke uitstraling begint bij jezelf én bij je kleding.