/Kleding voor motorrijders: waar moet je op letten?

Kleding voor motorrijders: waar moet je op letten?

Iedere motorrijder wordt bij de lessen al op het hart gedrukt hoe belangrijk de juiste kleding is. Meestal zorg je er dan ook voor dat je veiligheid gewaarborgd is als je op de motor stapt. Toch horen we nog steeds veel verhalen van mannen die in een verschrikkelijk ongeluk terecht zijn gekomen en over de verkeerde bescherming beschikten. Natuurlijk zijn er ook veel modetrends en gadgets voor op de motor, deze lees je bijvoorbeeld op mannenenzo en mannenzaken, maar het is altijd belangrijk om eerst de veiligheid voor ogen te houden bij het uitzoeken van kleding op de motor. Natuurlijk hoeft veilig niet gelijk saai te zijn! De volgende tips helpen jou bij het uitzoeken van geschikte kleding.

Een geschikte helm

Allereerst is het belangrijk om een geschikte helm uit te kiezen. Ook hier zijn weer veel verschillen in te vinden, zowel in prijs als kwaliteit. Het is wel fijn om te weten dat alle helmen aan veiligheidsvoorwaarden moeten voldoen voor ze op de markt worden gebracht. In principe zal elke helm dus veilig genoeg moeten zijn, mits ze ook op de juiste manier gebruikt worden. En op dat laatste gaat het vaak mis. Mensen kopen helmen bijvoorbeeld online, waardoor deze misschien helemaal niet mooi aansluit om hun hoofd. In de winkel kunnen ze je professioneel advies geven en kijken of de helm goed strak zit. Zelf kan je dit testen door met je hoofd te schudden, als de helm meebeweegt zit hij niet strak genoeg.

Kleding en handschoenen

De handen lopen naast het hoofd vaak het meeste gevaar als het gaat om een ongeluk. Geschikte handschoenen helpen je tegen glijden en je moet het stuur nog zoveel mogelijk kunnen voelen. We hebben allemaal wel eens mensen op hun korte broek op de motor zien zetten. Heerlijk misschien met warm weer, maar ook erg gevaarlijk! Het asfalt zorgt voor wrijving en zal hitte afgeven. Mocht je van de motor afvallen zal je dus enorme schaafwonden oplopen. Je moet een pak hebben die bestemd is tegen zulke schade. Materialen als leer, Kevlar en Cordura zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.